Daisypath Anniversary tickers

Friday, April 22, 2011

Skye a sztár!


Az én kis szívem bekerült az újságba a történetével...Húsvét előtt amúgy is aktuális minden, ami tojásokkal kapcsolatos. Örülök, hogy Skye lassan világhírre tesz szert, de azért nagyon aggaszt az állapota, így jobban utána néztem. Nem egyedi eset az övé, és krónikus tojásrakó nimfapapagájnak hívják a hozzá hasonlókat. Olvastam egy történetet, melynek főszereplője szintén egy nőstény papagáj volt...3 év alatt 180 tojást tojt, és majdnem belehalt :( Hiába egészséges és erős Skye, ha ez így megy tovább, előbb-utóbb bajok származnak belőle: kálcium veszteség, deformált, puha héjú tojások melyek bent ragadnak a szervezetében stb. Az említett történetben a gazdik mindent megpróbáltak, amit az állatorvosok tanácsoltak: átrendezték a kalitkát, máshová tették, meghosszabbították a sötétben eltöltött órák számát, hogy a papagáj azt gondolja tél van (amikor nem jellemző a fészekrakás), még hormonkezeléssel is próbálkoztak, semmi nem segített. Utolsó mentsvárként szereztek neki egy termékeny tojást egy tenyésztőtől, amit kikölthetett, és nevelte is pár hétig a kismadarat. Aztán egyszer csak megunta, a gazdik nevelték tovább a bébit, és a "nevelő-mama" többé nem tojt több tojást. Valahol logikus, nyilván az ösztönei nem csupán a tojásra terjednek ki, hanem a teljes folyamatra...lehet, hogy Skye-nál is ez lesz a megoldás...már felvettük a kapcsolatot egy kisállat bolt vezetőjével, aki lehet hogy tud tojást szerezni :)

6 comments:

Signetta said...

Férjet nem akarsz szerezni neki? :)
Mondjuk mi is vettünk egy párt Lórinak, akibe nem lett szerelmes. Így vettük egy új madarat, hogy Lóri boldog legyen. Az a madár sajnos fiú volt, így a tojóval jól kijöttek, 9 fészekaljat felneveltek. Lóri meg addig énekelt, míg a kertből egy elszabadult nimfa odajött és befogtuk. Azt mondtuk, több papagáj nem kell, erre a következő évben ugyanúgy a kertből egy elszabadult nimfát befogtunk. Sokáig öten voltak. :) Szép időszak volt.

Zsofia said...

Hehe ez egy külön életforma lenne...semmi nem garantálja hogy elfogadná Skye a pasit vagy nem...inkább a termékeny tojás...legalábbis megpróbáljuk. Persze sajnálom őt és boldogan adnék férjet neki, de ez nem olyan egyszerű

jociandi said...

Tegyél alá egy ping-pong labdát, hátha elszégyelli magát, hogy ő csak piciket tud, és feladja. :)

Zsofia said...

Haha ez jó, de sajna nem válna be, próbáltuk kis kövekkel, golyókkal :PPP De! Az itteni állatkereskedés tulaja azt mondta szívesen kölcsönadja az egyik hímet pár napra :-O

Signetta said...

Nem jó, ha csak pár napra adna kölcsön hímet, mert ha szerelmesek lesznek mit csinálsz? Mert ők egész életre választanak párt. :)

Zsofia said...

Passz :))))) majd kitalálok valamit

Post a Comment

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, ...