Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 29, 2012

The Hunger Games - ajánló

A könyvet anno már a Chapters-ben is láttam, nagyon népszerű volt a tinik körében, most kijött az első rész filmen is...megnéztem az előzetest, és azonnal megvettem a könyvet, majd a filmet is megnéztük.
A téma nem vidám...nagyon nem. Utópisztikus, szürreális, bizarr, nyomasztó...és pont ettől érinti meg az embert a szíve legmélyén.
Képzeljük el, hogy az USA helyén egy Panem nevű birodalom áll, mely egy fővárost és 12, különböző iparágakra szakosodott körzetet jelent. Volt 13. is, de egy lázadás következtében a Kapitólium a földbe döngölte az egész körzetet. Bűntetés és okulás gyanánt azóta minden évben megrendezik az Éhezők Viadalát. A 12 körzetben kisorsolnak 1-1 fiút és lányt (koruk 12-től 18-ig terjed), a 24 "nyertest" a fővárosba viszik, ahol 3 nap alatt kiképezik őket (már amennyire 3 nap alatt ezt meg lehet tenni), aztán szabadon eresztik őket az Arénában, ami nem más, mint egy hatalmas vadon. Csak 1 jöhet ki élve. Ami még ennél is rosszabb, hogy a viadalt TV show formájában közvetítik...a fővárosi gazdag emberek, akik egyébként idióta bohócok módjára öltözködnek, fogadhatnak, hogy ki marad életben, valamint szponzorként eljuttathatnak a szerencsétlenek számára gyógyszert, ételt, gyufát stb...ha éppen úgy tartja kedvük. Eközben a 12 körzet éhező, és szegény lakossága kényszerítve van arra, hogy a TV show-t nézze...
Láttunk már hasonló történetet, ott volt Stephen Kingtől a Running Man vagy a japán Battle Royale, utóbbi tényleg nagyon hasonló a Hunger Game-hez...legalábbis az alapok.
Az Éhezők Viadala számomra nagyon elgondolkodtató volt, nem hiszem, hogy ilyesmi előfordulhat a valóságban...de csak azért nem, mert ehhez arra lenne szükség, hogy egyetlen kis birodalom létezzen a Földön...ami az emberek lelkivilágát, gonoszságát illeti, sajnos el tudom képzelni, hogy az emberiség fele már most képes lenne élvezni egy ilyen TV show-t.

Jelenleg a második kötetet olvasom, és ugyanúgy rajongok érte, mint az elsőért.

Magyar (kissé gyenge) feliratos előzetes ITT

2 comments:

Sheila G. said...

tulajdonképpen az egész a valóságon alapul, egy kivétellel: a kiesők a filmben meghalnak.
a többi motívum már rég megvan:(

Zsofia said...

Tudom...:(

Post a Comment

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, ...