Daisypath Anniversary tickers

Monday, August 16, 2010

Könyvlista

Chaptersnek is köszönhetően fantasztikus könyveket olvastam az elmúlt évben, és gondoltam, megosztom a listát :)

Marina Nemat: The prisoner of Tehran (Adjátok vissza az életemet): Csodálatos önéletrajzi regény, melyben az írónő felfedi gondtalan gyerekkorát Iránban, majd a borzalmat, ami az 1978-79-es iráni forradalom alatt történt vele...börtönrabság, kényszer-házasság, kínzások, és a szabadulás ami elhozza neki a szerelmet és a kiutat Iránból, Kanadába. Nem tudtam letenni!

Lawrence Hill: The book of negroes (Nincs magyar cím?): Fantasztikus történet egy rabszolgalányról, akit Afrikából raboltak el, hogy aztán az államokban dolgozzon, sok más társával egyetemben. Hosszú idő telik el, míg Aminata kiutat talál: segíti az angolokat a Függetlenségi háborúban, és ezzel neve bekerül a Book of Negroes (Feketék könyve)-ba, ami egy létező dokument, olyan rabszolgák neveivel, akik engedélyt kértek hogy Kanadában telepedjenek le, ám az sem hozott számukra jobb világot. Aminata visszajut Afrikába, de végül Angliában köt ki, és ott találja meg a megérdemelt szabadságot.


Tracy Chevalier: Remarkable creatures (Isteni teremtmények): Mary Anning-nek, miután gyerekként átélt és túlélt egy villámcsapást, különös tehetsége és nagyon jó szeme van. Eddig nem látott hüllők őskövületeire bukkan rá az 1800-as évek Angliájában, ami megrázza még a tudományt is, és új távlatokat nyit a teremtés történetében, jóval Darwin elméletei előtt. Ám nőként nem könnyű egy ilyen meghatározó szerepben élni. Intrikák és gyűlölködés közepette Mary barátra talál a londoni vénkisasszony, Elisabeth Philpot személyében. Szép és gazdag történet barátságról, tudományról, és fejlődésről.

Alice Sebold: The lovely bones (Komfortos menyország): Ez a magyar cím borzalmas már bocsánat. A regény fantasztikus, valószínű, hogy a Peter Jackson rendezte filmet mindenki látta. Le a kalappal...végre egy film, ami felér a könyvvel!

Jodi Picoult: My sister’s keeper (A nővérem húga): Na ez pont az ellentéte! Borzalmasan rossz a film, tökéletesen elcseszett, és megváltoztatott befejezéssel. Szerintem a téme egyedülálló önmagában. Egy fiatal lány, aki egész életében arra volt hivatott, hogy leukémiás nővére segítsége legyen...donorként. (Őssejt, csontvelő stb). Ezért született, ezért fogant meg. Ám eljön az ideje, hogy Anna kezébe vegye a saját életét, ezért ügyvédet fogad, és bepereli a szüleit. A történet végigvezet minket egy bonyolult család életén, megmutatva, hogy mi minden rejlik egy ilyen borzasztónak tűnő döntés mögött, és mi rejlik a családtagok szívében.

Jodi Picoult: Plain truth: Nem találtam magyar címet. Amikor a csendes, és békés amish kisvárosban halott kisbabát találnak a Fisher család pajtájában, a béke és nyugalom némileg felborul. Katie Fisher 17 éves, és az orvosok megállapítják, a terhesség, és szülés jeleit, ám Katie azt állítja soha nem volt terhes. Ellie Hathaway sikeres ügyvédnő, aki nagynénjénél próbálja zilált életét rendbetenni. A nagynéni bár elhagyta az amish közösséget, Katie anyja értesíti őt a történtekről. Így kerül Ellie a történet és a nyomozás közepébe, magára vállalva, hogy kideríti az igazságot, miközben maga is megéli, megtapasztalja az amish világot.

Elizabeth Gilbert: Eat, pray, love (Ízek, imák, szerelmek): Az önéletrajzból készült filmet pár napja mutatták be itt, Julia Roberts-szel a főszerepben, de egyelőre nem láttam. Elizabeth élete látszólag remek...mindene megvan. Egészen addig, amíg egy nehéz válás depresszióba nem kergeti, és rá nem jön, hogy fogalma sincs arról, mit is akar az életétől. Elhatározza, hogy nekivág a világnak, és kideríti mire is hivatott. Olaszországban szenvedélyt, és kulináris élvezeteket talál, Indiában spiritualitást, Indonéziában pedig szerelmet. Fontos üzenete a könyvnek, hogy ne csak szeretni, hanem elengedni is tudjunk. Nem mondom, hogy nem tudtam letenni, kissé lassú, de mély és érzelmes!

Audrey Niffenegger: Her fearful symmetry (Nincs még magyar cím): Imádtam Az időutazó feleségét, ezért mindenképpen el akartam olvasni az új regényt. Julia és Valentina tükör-ikrek, akik szüleikkel élnek az USA-ban. Egy nap levelet kapnak, méghozzá anyjuk szintén ikernővérének végakaratát, amelyben a néni rájuk hagyja londoni lakását. Az ikrek Angliába utaznak, hogy 1 évig a lakásban éljenek (csak akkor tudják eladni) és felfedezzék az ottani életet. Hamar rájönnek, hogy a végakarat nem véletlen, az ő családjuk is rejteget titkokat, nem beszélve a nagynéniről, aki halála után sem hagyta el a lakást!


Paulo Coelho: The winner stands alone (A győztes egyedül van): Nem gondoltam volna, hogy Coelho-tól ilyen témájú könyvet kapunk....sztárok, gazdagság, ragyogás...Igor dúsgazdag, mégsem boldog, egyetlen célja, hogy visszahódítsa ex-feleségét, aki elhagyta egy divattervezőért. Helyszín a cannes-i filmfesztivál, ahol Igor arra készül, hogy véghezvigye nem mindennapi tervét. Az elején nem igazán tetszett a regény, aztán ahogy haladt előre a történet, úgy értettem meg egyre jobban az üzenetét, ami nem új, Coelho mégis többet volt képes kihozni a szokásos „a ragyogás és gazdagság átkai” témából.

0 comments:

Post a Comment

Népszerűek

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, ...