Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, May 2, 2012

Mini cupcake

A cupcake-nek nem ismerem a magyar nevét, azt tudom, hogy fairy cake-nek is hívják, ami tündértortát jelent. Hasonló a muffinhoz, a legnagyobb különbség, hogy a cupcake tetejére cukormáz, krém és egyéb dekoráció (cukordara, csokidara, kis cukor vagy marcipánfigurák, ehető gyöngyök stb) kerül. Nagyon megkedveltem, mert rendkívül változatos recepteket lehet találni a tésztához és a dekorációhoz is. Aki ismer, az tudja, hogy borzalmas a kézügyességem, de pl egy csavaros mintát cukormázból még én is meg tudok alkotni, különben is az íze a lényeg :)
Hoztam receptet is! (Kb egy tepsi - 24 darabos- mini cupcake-hez elegendő, a recept elvileg dupla mennyiséget használ, ezért furák a számok)
Tészta:
25 g keserű kakaópor
1.2 dl forrásban lévő víz
87.5 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
56.5 g vaj (sótlan)
100 g cukor
1 nagy tojás

A kakaóport összekevered a forrásban lévő vízzel majd félreteszed lehűlni. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és sót, egy másik tálban pedig habverővel verd fel a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, amíg habos nem lesz. Add hozzá a tojást, és amikor a tojás elvegyült a cukros vajjal, apránként keverd a masszába a lisztkeveréket. Végül öntsd a kakaót is a tálba, és keverd tovább a tésztát, hogy egyenletes legyen.
Helyezd a mini cupcake papírkosárkákat a cupcake sütő tepsibe, majd adagold a kosárkákba a tésztát, úgy hogy hagyj valamennyi helyet a kosárban (kb 1/3 részt), mert a tészta megemelkedik a sütés során. 



Melegítsd elő a sütőt 350F/180C-ra és süsd a sütiket 8-10 percig, akkor vannak készen, ha egy fogpiszkálót beleszúrsz a tésztába, és amikor kiveszed, a fogpiszkáló tiszta, nincs rajta sütidarab vagy ragacs. 5 percig hagyd a tortácskákat hűlni a tepsiben, aztán tedd őket egy tányérra vagy rácsra, hogy teljesen kihülhessenek.

Ezután szükséged lesz habzsákra és egy olyan habcsőre ami úgy néz ki, mint egy hosszabb szívószál. 



A zsákba töltesz eperlekvárt, a habcsövet mélyen beleszúrod a cupcake-be és feltöltöd lekvárral. Mivel a cupcake tésztája könnyű és szivacsos, a lekvár képes szétterjedni kicsit, nem marad kizárólag a szúrás helyén.

Jöhet a cukros-vajas krém, ami a cupcake tetejét díszíti.
2 tojásfehérje
80 g cukor
csipet só
113 g puha vaj (sótlan)

A tojásfehérjéket és a cukrot a mikróban vagy forrásban lévő víz felett kicsit megmelegíted, míg a cukor megolvad, majd habverővel addig dolgozol rajtuk, amíg a máz majdnem szilárd csúcsokat alkot mikor a tetejét megpiszkálod a habverővel. Adagonként hozzákevered a vajat, a végeredmény habos, de sűrű massza lesz. A masszához adhatsz folyékony ételszínezéket attól függően, hogy milyen dekorációt tervezel, én az eperlekvár miatt halvány eperszínt használtam, ami 6 csepp piros, és 2 csepp sárga színezékből jött létre.
Most újra szükséged lesz a habzsákra és pl csillag alakú habcsőre, amivel kis virágokat formázol a krémből a cupcake-ek tetejére. Én nem használtam sok krémet, mert a lekvár miatt így is édes a süti.
Ez a recept elkészíthető nagyobb méretű tortácskákkal, ebben az esetben a recept összetevőit és a sütési időt megduplázzuk. Nálunk jobban beválik a falatnyi méret, mivel egyikünk sem nagyon édesszájú :)

Íme a végeredmény:



2 comments:

Sheila G. said...

milyen helyesek. szerintem ügyes vagy!

Zsofia said...

Köszönöm :) Elég pepecs munka, de különben nem nehéz :)

Post a Comment

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, ...