Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 2, 2010

Különleges ajándékok

Két napja kaptam Anyutól egy borítékot, tele fényképekkel a régi otthonomról, Anyu új gobelin alkotásairól és persze Rudiról, úgy örültem neki :)
Ma meg kaptunk Jim szüleitől egy csomagot, az Anyukája kötött az én Anyukámnak olyan papucsokat, amit nekem is csinált karácsonyra. Mi is kaptunk Anyutól a karácsonyi csomagban egy kalocsai terítőt, amit Jim szüleinek szánt, azt mi továbbítjuk nekik. Na de a dobozban volt még valami...egy digitalizált, 30 éves hangfelvétel, amin Jim nagyszülei mesélnek mindenféle történetet. Annyit tudunk, hogy a dédszülők Németországból vándoroltak ki még az 1800-as évek közepén, hogy miért, arról fogalmunk sincs. Dél-Dakotában telepedtek le, egy indiánrezervátum közepén (akkor még egész Dél-Dakota egy hatalmas rezervátum volt) és farmerok lettek...a történetekben minden van...indiántörténetek, farmerélet, szegénység, boldogság, vicces események...a legdurvább az volt, amikor a nagypapa elmesélte, egyszer átment hozzájuk a szomszéd, aki mellesleg illegálisan alkoholt adott el az indiánoknak, arra kérve őket, hogy menjenek vele vissza az ő farmjára, mert egy részeg indián azzal fenyegette meg, hogy visszatér és lelövi, mert nem akart neki több piát eladni. Nagypapa itt még gyerek volt (1900-as évek eleje), de az apja átment, a szomszéd elrejtőzött a pottyantós WC mögé, és amikor valóban megjelent az indián puskával a kezében, akkor egyszerűen lelőtte! Aztán elment a rendőrségre mindent bevallani, ahol közölték, hogy az indián amúgy is bűnöző volt és veszélyes, menjen a szomszéd nyugodtan haza, elfelejtik, ami történt...na marha szép...nesze neked törvény!
Jim könnyek között ülte végig a másfél órás hanganyagot, nem is csoda, 30 éve nem hallotta a nagyapja hangját, aki a felvételt követő évben agyvérzést kapott és soha többé nem tudott megszólalni. :(
Én egyik nagypapámat sem ismertem sajnos :( Milyen jó lenne, ha lenne róluk is ilyen felvétel :)

10 comments:

Virág said...

Nahát, ez nagyon megható lehetett! Gyönyörű ajándék!

Kriszti said...

Érdekes történet, amit leírtál.:-)
Szeretnék küldeni valamit :-), megírod a címed? Köszi!!:-)))

Baaden said...

Nagyon szép történet, pont a ce apukája kapott hasonlót karácsonyra (csomó irtó régi kép bedigitalizálva). :)

Christine said...

Ez tenyleg annyira meghato tortenet! Ez valoban feledhetetlen ajandek!

Ercsi said...

Milyen jó lehetett hallani a hangjukat! :)
Az ötlet nagyon tetszik! Lehet nekem is meg kéne valósítanom, mert sajnos amit szóban mesélnek, azt elfelejtem... Pedig annyi történetet tudnak az én nagyszüleim is! :)

Nixyke said...

Jó az ilyen ajándék...
Az indián a dédipapát lőtte le?

DITTIBABA said...

Gyönyörű ajándék..

Zsofia said...

Nixy, jajj nem, a szomszéd lőtte le az indiánt :)

Monyeszka said...

Micsoda történet!

Orad said...

nagyon különleges jándék, tényleg. Ezért örülök, hogy Schatz Apja a Dédiről készített 1-2 felvételt... Felbecsülhetetlen...

Post a Comment

Népszerűek

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, ...