Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 29, 2013

Csontkovács: Bepillantás az amerikai egészségügybe



Szóval...fogalmam sincs mit műveltem magammal, de 4 napja iszonyú váll-, nyak,- és hátfájással ébredtem. Gondoltam majd elmúlik, de nem így történt, rettenetesen szenvedtem, főleg reggelente. Próbáltam jeget, hőt, krémeket, nem segített semmi. Hétfőn a Zuram rámparancsolt, hogy megyünk a csontkovácshoz, punktum! Igen ám, de nekem nincs egészségügyi biztosításom...venni nagyon drága, a munkahely meg nem fizet juttatásokat, mivel csak részmunkaidős vagyok. A Zuramnak fizetnek juttatásokat és leggyakrabban a feleség is megkapja a biztosítást automatikusan, de pont ebben az iskolakerületben nem így van. Ámerikában az egészségügyi ellátás nem ingyenes ugyebár. Tegyük fel, hogy eltöröd a lábad, és mentőt kell hívni....csak a mentővel megtett út 500-1000 dollárba kerül, ha nincs biztosításod. Ez átszámolva kb 100.000-200.000 Ft....részletfizetés van, de bizarr, hogy egy kórházi látogatást vagy kisebb műtétet évekig fizetsz vissza, mint valami bank hitelt. Mindegy, ez van. Találtunk egy klinikát, kaptam ingyenes vizsgálatot, ingyen csináltak röntgent, és azonnal kaptam egy kiigazítást (ropogtatás) egy elektromos kezeléssel egybekötve, ami megszűntette a fájdalmam nagy részét. Ma visszamentünk, és leültem a dokival megbeszélni, hogy mi a helyzet: Gerincferdülés, roncsolt csigolyák a hátam felső részében. Miért? Ki tudja...sok oka lehet. Kezelés nélkül 10-15 éven belül komoly problémákat okozhat ez az állapot. A megoldás egy 30 kezelésből álló terápia. Minden kezelés tartalmaz kiigazítást, elektromos kezelést, kétféle masszázst, valamint megtanítanak lazító és nyújtó technikákat, melyeket otthon végezhetek. Hurrá...a kezelések kellemesek, semmi fájdalom. A jóga pedig teljesen támogatott, aminek nagyon örültem.
Na most üljetek le...a 30 kezelés ára majdnem 3000 dollár, ami kb. 500.000 Ft. A doki ráadásul megnyugtatott, hogy biztosítással sem lenne sokkal olcsóbb, mivel a legtöbb megfizethető biztosítás nem fedezi (vagy csak kis százalékban) a csontkovács kezeléseket. Milyen jó, hogy van diákhitelem, amiből marad elég, hogy pár hónap alatt kifizessek mindent.

Wednesday, January 16, 2013

Jóga....szerelem



Mindenki ismeri a jóga fogalmát, legalábbis nagyjából. Sokan tudják, hogy nyugtató, erősítő hatása van, és segít, hogy rugalmasabbak legyünk, de ennél jóval többre képes. Kb 6 évvel ezelőtt egy ideig jógáztam otthon, szerettem, de persze abbahagytam. Mostanában jutott eszembe, hogy nagyon is szükségem lenne valami testmozgásra, mivel a tanulás következtében rengeteget ülök a fenekemen. Nekem nem való a futás, biciklizni nem tudok (lehet vihogni), és a kondigépek sem vonzanak. Rendeltem egy 3 DVD-ből álló jóga szettet, matracot, ún jóga-téglákat, és eldöntöttem, hogy hajrá... Ma csináltam először végig az egyik kezdő, 30 perces programot, és teljesen szerelembe estem. Ennek következtében végeztem némi kutatást a jógával kapcsolatban. Tudtátok, hogy a fent leírt hatásain kívül a jóga a fogyásban is segíthet? Én ezt anno tapasztaltam, de soha nem néztem utána, hogy mi áll a háttérben. Az általános vélemény az, hogy a jóga túl lassú ahhoz, hogy igazán zsírt égessen és megemelje a szívverésed számát. Igen ám, de...
1. csökkenti a stresszt, ami közvetlenül befolyásolja a testünk működését
2. átformálja az izmaidat és a tartásod
3. gyorsítja és jobbá teszi az anyagcserét, ami jobb minden idióta diétánál
4. egyik formája, amit power jógának hívnak felér egy ugra-bugra edzéssel (pedig nem gyors!)
5. megváltoztatja a hozzáállásod és gondolkodásodat ami az étkezést és jólétet illeti.

Az utolsó pont felkeltette az érdeklődésem. Mivel a jógagyakorlatok nagy figyelmet fordítanak az energiaáralmásra, légzésre és a test-szellem kettősre, ezért azok, akik rendszeresen jógáznak szinte automatikusan elkezdenek mást és máshogy enni, megváltozik számukra az egészség értelme. Ezenkívül sokan elvégeznek egy aranyos rituálét, amit "egyél, mint egy szerzetes"-nek hívnak. Lényege, hogy hetente egyszer, az egyik étkezés során fogják a tányérjukat, elvonulnak és teljes csendben esznek. Minden egyes falat számít, minden íz, minden illat, és közben figyelnek a testük reakcióira. Ez a rituálé drasztikusan megváltoztathatja a étkezési szokásainkat. Ez tetszik...nagyon....passzol a hitvilágomhoz. Jógára fel!

Saturday, January 5, 2013

Gyöngyszemek

Az üzletben érdekes emberekkel szoktam találkozni, és érdekes szituációk, párbeszédek alakulnak ki..hoztam párat :)

A flörtölő ügyfél:
1. Fiatal, átlagos fiatalember lép az ügyfélszolgálat pultjához. Felvesszük a szemkontaktust, és én megkérdezem, hogy miben segíthetek. Ügyfél nem szól egy ideig semmit, majd kinyögi:
- Wow...elvesztem a szemeidben, és nem emlékszem a könyv címére, amit meg akartam találni.
(Ezek után egész nap jó kedvem volt haha)
2. A helyszín ugyanaz, ügyfél a 40-es éveiben járhat, afro-amerikai, kimondottan jóképű. Felteszi a szokásos kérdést, hogy mi az akcentusom.
- Magyarországról származom.
- És mióta vagy itt?
- Kb. Két éve.
- A férjed Magyarországon van? (érdekes kérdés minden előzmény nélkül)
- Nem, együtt élünk itt.
- Oh...kár...

Keresgéljünk:
Tüneményes, idős néni lép a pulthoz:
- Segítene megtalálni egy könyvet?
- Persze, tetszik tudni a címét?
- Jaj hát annyit tudok, hogy az első szó az "tények" (remek...)
- Esetleg tudunk valamit a szerzőről?
- Nem
- Miről szól a könyv?
- Fogalmam sincs...ha beírja a keresőbe, hogy tények, akkor nem találja meg?
Dehogynem...túl sokat is :) Abban maradtunk, hogy otthonról visszahív, ha megtalálta a könyv címét :)

A fura ügyfél
50-60 év körüli férfi megszólít az üzlet kellős közepén:
- Figyeltelek, ahogyan bánsz az emberekkel...tökéletesség leng körül. Én tudom, mert az Erő mindig velem van (vártam, hogy Yoda előpattanjon a háta mögül). Soha ne szakítsd meg az Erőt...fókusz, fókusz! (Itt már kissé hangosan beszélt, és két kolléga mellettem termett, hátha ki kell vezetni az illetőt) Na jó, csak ennyit akartam mondani...most rohanok. (Fuhhh)

WC probléma
Épp renoválták a férfi mosdókat az üzletben...ideges hímnemű egyed megrohamoz.
- Most akkor hova menjek? A nőibe mehetek?
- Oda sajnos nem, de...
- Miért nem nyitottak új wc-ket, amíg a többit renoválják? (erre inkább nem válaszoltam)
- Rögtön mellettünk a másik üzletben is van mosdó, ha esetleg átfáradna oda...
- De ahhoz ki kell mennem innen!
Hát igen....

Magyarok mindenütt
Van egy kávézónk az üzlet közepén. Épp a kávémra vártam, mikor a kávézóban dolgozó egyik, új kolléga megkérdezte:
- Milyen nemzetiségű vagy eredetileg?
- Magyar
- Én is!
- Meg én is! (tette hozzá a másik kolléga!)
Kiderült, hogy mindkettőjük dédszülei magyarok voltak :)

És amikor én beszélek hülyeségeket
1. - Mennyi ideig maradsz Magyarországon tavasszal? - kérdezi egyik kolléga a pihenőszobában. Savanyú arccal feleltem:
- Sajnos nem sokáig, 2 évig.
A helyes válasz 2 hétig.
2. Telefonbeszélgetés egy ügyféllel:
- Ha vásároltam valamit az üzletben, és mégsem kell, akkor visszavihetem?
- A vásárlástól számított 2 héten belül igen, és ne felejtse magával hozni a receptet.
- Milyen receptet?
- Ja nem recept, hanem nyugta (recipe, receipt...hasonló na!)

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, ...