Daisypath Anniversary tickers

Saturday, October 6, 2012

Szezonális ízek

Arról már többször írtam, hogy mennyire szeretem itt az őszt és a telet, valamint a hozzájuk kapcsolódó szezonokat, de mostanában ébredtem rá, hogy a szezonális ételeknek, italoknak mekkora szerepe van ebben :) Talán nem is tűnt volna fel, de mivel az üzletben lévő kávézó is követi a "szabályokat" így nap mint nap látom a változásokat. Érdekes módon a tavasz és a nyár nem jár speciális ízekkel, leszámítva a gyümölcsös italokat és az avokádót nyár végén. Lássuk mit hoz az ősz.

Őszi ízek:
* tök
* édeskrumpli
* tőzegáfonya (cranberry)
* pulyka
* diófélék

Itt nem kell lecsekkolnod a naptárad, rögtön tudod, hogy ősz van, amikor megjelennek a polcokon a tök ízesítésű sütik, piték, kávé krémesítők stb. Én személy szerint képtelen vagyok megenni például a tökös pitét, mert émelyítő és túl gazdag, ellenben a pumpkin spice-t (tökös fűszer...de jól hangzik) elviselem, ami egy érdekes fűszerkeverék, és gyakran használják krémekben vagy tejszínhabos kávé tetején. Fahéjból, gyömbérből, szerecsendióból és egy all spice nevű keverékből áll. Nem mondom, hogy a kedvencem, de érdekes aroma, az biztos. A sütőtök nem divat, legalábbis nem úgy, mint Magyarországon. Édes pürét csinálnak belőle, nem szeletekre vágva sütögetik a sütőben... Na majd én megmutatom nekik milyen az igazi :)


A tök mellett az édeskrumpli is felkerül a menüre, sajnálatos módon én kimondottan utálom ezt a narancssárgás édes trutyit, amit leginkább készítenek belőle, és chips vagy sült formában sem eszem meg, de tény, hogy nagyon népszerű.
Ahogy közeledik a Halloween, a népek már a Hálaadásra kezdenek fókuszálni, ami egyet jelent a pulyka és a tőzegáfonya imádattal. Tőzegáfonyalevet egész évben iszogatunk, mert nagyon egészséges, de a Hálaadás napi asztalon gyakran felszolgálnak tőzegáfonyával és diókkal töltött pulykát vagy csirkét...isteni finom, alig várom már ezt a lakomát!! Annak mondjuk nem örülök, hogy a kávézóban lecserélték a kedvenc csirkés szenyómat áfonyás-pulykás szendvicsre, nem lenne baj, de nem sikerült igazán jóra....


A Hálaadás és a karácsonyi szezon tulajdonképpen összefolyik, mivel rögtön Halloween után az emberkék (velem együtt) megőrülnek, és átváltanak karácson-módra, amit egy napra megszakítanak Hálaadáskor. 

Téli ízek:
* tojáslikőr
* borsmentás cukor
* gyömbér + mézeskalács
* fahéj
* csoki
* almabor (forró)

Ősszel figyelmet fordítunk zöldségekre és gyümölcsökre, de a téli szezon sokkal inkább kapcsolódik fűszerekhez és édes ízekhez. A tojáslikőr nem azonos a magyar tojáslikőrrel, a kávézókban természetesen az alkoholmentes változatot árulják, ami tulajdonképpen egy édes, tejes ital, fahéjjal vagy szerecsendióval megszórva. A borsmentás cukorka elképesztő alakváltásokra képes...megjelenik forró csokiban, kávétejszínben, süteményekben, bonbonokban, nekem az első kettő jön be leginkább.


Magyarországon a mézeskalács nem feltétlenül tartalmaz gyömbért, Észak-Amerikában meg pont a mézet hagyják ki belőle gyakran hehe. Az aprósüteményen keresztül a mézeskalács emberkéken át a mutatós házikókig, mindent megtalálsz itt karácsony tájékán, én inkább szavazok a dán vajas süteményre, amit szerencsére felfedeztem az egyik boltban tavaly.


A csokit, fahéjas teákat és sütiket szerintem nem kell részleteznem, így áttérek az utolsó jellemző ízre...ami nem is igazán íz, hanem egy isteni forró ital: az almabor. Hasonlít a forralt borra, de a tojáslikőrhöz hasonlóan alkoholmentes változatban is kapható illetve elkészíthető. Gyakorlatilag veszel egy üveg almalevet, felforrósítod, belehajigálsz némi szegfűszeget, fahéjat és barnacukrot...oszt kész is vagy. Imádom!


Öh...ki éhes??? :)))))))







Népszerűek

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, ...